Faaliyetlerimiz

Faaliyetlerimiz

Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı (ACADEMIA)

Akademia Vakfı öncelikli olarak toplumsal bellek, tarih, arkeoloji ve kültür sanat alanlarında çalışmaktadır. Bu alanlarda yapılmış olan akademik çalışmaların, halka aktarılması noktasında bir köprü olma gayretiyle çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmaların halkın kolayca anlayıp benimseyeceği formatta halka iletilmesi toplumsal bilinç ve kültür oluşumu sağlamaktadır. Tarihsel miras konusunda halka, “tanımadan sevmiyor, sevmeden de korumuyor” mottosundan yola çıkarak bu misyona hizmet edecek projeler üretmek ve etkinlikler düzenlemektedir.

vakıf antik dönemde de Akdeniz çanağının önemli bir kültür ve sanat kenti olan Halikarnassos’a ilişkin projeler yürütmektedir; Öncelikle, bölge halkını, sahip olduğu tarihi ve kültürel miras hakkında bilinçlendirmek üzere konferanslar, sempozyumlar, sergiler, okullarda yarışmalar ve kitap yayını gerçekleştirmiştir. Tarihin babası Herodot’un doğum kenti olan Bodrum’da 2017 yılından bu yana onun adına düzenlenen “Herodot Tarih Konferansları” dizininde yakın coğrafyamızdaki hemen hemen tüm antik kent kazı başkanları halka buluşturulmuştur. 

Su altı hazinelerimize ilişkin ise; Alman Su Altı Arkeolojisi enstitüsü ile birlikte “Uluslararası Sualtı Arkeoloji Sempozyumu” 42 ülkeden akademisyenin katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

Bodrum’da bulunan dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleion için “Uluslararsı Mausoleion Çalıştayı” düzenlenmiştir. Kültür Bakanlığının ve Bodrum Belediyesinin talebi üzerine “ Uluslararası Bodrum Kale Restorasyon Çalıştayı” düzenlemiştir.

Vakıf eğitim ve toplumsal bilinç oluşturma çalışmalarını okullarda gençlerimize dönük, sunumlar,  Mausoleion Maket dağıtımı ve yarışması gibi popüler alanlarda da sürdürmüştür.  

Akademia Vakfı’nın 2024 yılı itibarıyla yürütmekte olduğu iki önemli arkeoloji proje bulunmaktadır.

İlki; dünyanın yedi harikasından biri olan Halikarnas Mausoleion Müze Projesi diğeri ise Antik Halikarnassos Sur Duvarları projesidir.


Akademia Vakfı, bina ve bahçesinde her yıl yaz ve kış aylarında ayı ayrı programlanmış kültür ve sanat etkinlikleri düzenleyerek Bodrumlularla değerli çok sayıda akademisyenleri bir araya getirmektedir.

Öncelikli olarak Karia bölgesinde yer alan tüm tarihi alanların kazı başkanlarının bizzat gerçekleştirdiği seminerlerle Bodrumlu tarih severler bölgelerinde sürdürülen tarihi çalışmalar hakkında detaylı bilgiler edinmektedirler. Vakıf Karia bölgesi dışında ülkemizde merakla takip edilen ve ilgi duyulan tarihi ve arkeolojik çalışmalara dair pek çok konuşmacı akademisyen ağırlamaktadır. 

Akademia Vakfının alanlarından olan felsefeye ilişkin ülkemizin önde gelen filozofları her yaz vakıf bahçesinde bir araya gelerek 7’den 70’e insanlığın anlama arzusu peşinde söyleşiler gerçekleştirmektedirler. 

Akademia Vakfı, yaz aylarında bahçesinde yer alan sergi salonunda ulusal ve uluslararası pek çok sanatçının kişisel ve karma sergilerini açarak Bodrumlu sanatseverlerle buluşturmaktadır. Resim, heykel, gravür gibi pek çok farklı sanat dalında çalışmalar yapan pek çok sanatçıyı tüm yaz Bodrum’un merkezinde ücretsiz şekilde sanatseverlerle bir araya getiren vakıf kış aylarında gerçekleştirdiği sanatçı atölye çalışmalarıyla sanatın yaygınlaşmasına katkı sağlamaktadır.

Kış aylarında tarih, felsefe, arkeoloji, sanat alanlarında atölye çalışmaları düzenleyen Akademia Vakfı, Bodrum’un kültürel zenginliğini geliştirmesine katkı sağlamaktan gurur duymaktadır.