Hakkında
Özay KARTAL
Yönetim Kurulu Başkanı
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu.
Churchill House School Of English İngilizce eğitimi.
1993 yılından bu yana Bodrum'da turizm, reklamcılık ve yayıncılık sektöründe firma sahibi.
Nazan ÇORTA
Başkan Yardımcısı
Cemil Moralılar
Genel Sekreter
Turizm işletmeciliği okuyan Moralılar 25 yıldır Bodrum ve Cos'ta turizm işletmeciliği yapmaktadır.
Oğuz HAMZA
Sayman
Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi İktisat Fakültesi mezunudur.
Fotoğraf sanatçısıdır.
Alp Çağpar
Üye
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Ana Sanat Dalı mezunudur. Sanat çalışmalarını 20 yıldır Bodrum’da sürdürmektedir.
Dilek ALTUN
Üye
Yıldız Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunudur. İş hayatına mimarlık ve aydınlatma armatürleri ticaretiyle devam etmektedir.
Doç. Dr. Harun ÖZDAŞ
Üye
9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü Deniz Bilimleri Anabilim Dalı öğretim üyesi.
Akademia Vakfı Hakkında
Akdeniz ülkelerinden ve Türkiye’den akademisyenler, politikacılar ve iş adamları tarafından 1994 yılında Bodrum’da kurulmuştur. Kurucularımız arasında Erdal İnönü, Fikri Sağlar, İsmet Sezgin, ülkemizin ilk kadın valisi Lale Aytaman, Yiğit Gülöksüz gibi çok değerli isimlerin yanı sıra Yunanistan, Mısır, Lübnan ve İsrail’den akademisyenler ile zamanın Bodrum Belediye başkanları ve Bodrumlu işadamları bulunmaktadır.
Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı, kısa adıyla Akademia Vakfı; kurulu olduğu antik coğrafya başta olmak üzere, Akdeniz çanağında yaratılan ortak tarih ve kültürel değerlere ilişkin Akademik düzeyde projeler gerçekleştirmektedir. Projeler bu ortak değerlere ilişkin eğitim, toplumsal bilinç yaratımı ve somut arkeolojik kazıları kapsamaktadır.
Arkeoloji ve tarih alanında yapılan akademik düzeyde çalışmalar, halka iletilemediğinde toplumda “kültür” haline gelememektedir. Misyon toplumda bu kültür oluşumuna katkı vermektir.
Bu misyon gereği Akdemia Vakfı; Bodrum tarihi adliye binasının restitüsyon ve restorasyonu, Bodrum Yarımadasında üniversite kampüs alanının tahsisi, Yerel yönetim Habitat Konferansları, Uluslararası Turizm Sağlığı Sempozyumu, Bodrum Yarımadası Stratejik Gelişme Planı gibi kapsamlı ve uluslararası projeleri yürütmüştür. Yaratıcısı olduğu ve uluslararası dikkat çeken “Habitat Koza projesi” ile ilgili Birleşmiş Milletlerde davet üzerine sunum gerçekleştirmiştir.
Son yıllarda ise; vakıf antik dönemde de Akdeniz çanağının önemli bir kültür ve sanat kenti olan Halikarnassos’a ilişkin projeler yürütmektedir; Öncelikle, bölge halkını, sahip olduğu tarihi ve kültürel miras hakkında bilinçlendirmek üzere konferanslar, sempozyumlar, sergiler, okullarda yarışmalar ve kitap yayını gerçekleştirmiştir. Tarihin babası Herodot’un doğum kenti olan Bodrum’da 2017 yılından bu yana onun adına düzenlenen “Herodot Tarih Konferansları” dizininde yakın coğrafyamızdaki hemen hemen tüm antik kent kazı başkanları halka buluşturulmuştur.
Su altı hazinelerimize ilişkin ise; Alman Su Altı Arkeolojisi enstitüsü ile birlikte “Uluslararası Sualtı Arkeoloji Sempozyumu” 42 ülkeden akademisyenin katılımı ile gerçekleştirilmiştir.
Bodrum’da bulunan dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleion için “Uluslararsı Mausoleion Çalıştayı” düzenlenmiştir. Kültür Bakanlığının ve Bodrum Belediyesinin talebi üzerine “ Uluslararası Bodrum Kale Restorasyon Çalıştayı” düzenlemiştir.
Vakıf eğitim ve toplumsal bilinç oluşturma çalışmalarını okullarda gençlerimize dönük, sunumlar, Mausoleion Maket dağıtımı ve yarışması gibi popüler alanlarda da sürdürmüştür.
Akademia Vakfı’nın 2024 yılı itibarıyla yürütmekte olduğu iki önemli arkeoloji proje bulunmaktadır.
İlki; dünyanın yedi harikasından biri olan Halikarnas Mausoleion Müze Projesi diğeri ise Antik Halikarnassos Sur Duvarları projesidir.
Akademia Vakfı öncelikli olarak toplumsal bellek, tarih, arkeoloji ve kültür sanat alanlarında çalışmaktadır. Bu alanlarda yapılmış olan akademik çalışmaların, halka aktarılması noktasında bir köprü olma gayretiyle çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmaların halkın kolayca anlayıp benimseyeceği formatta halka iletilmesi toplumsal bilinç ve kültür oluşumu sağlamaktadır. Tarihsel miras konusunda halka, “tanımadan sevmiyor, sevmeden de korumuyor” mottosundan yola çıkarak bu misyona hizmet edecek projeler üretmek ve etkinlikler düzenlemektedir.
Vakfımızın bulunduğu Bodrum, antik dönemdeki adıyla Halikarnassos 2400 yıllık kesintisiz toplumsal yaşama ev sahipliği yapmıştır. M.Ö. 1200’de Troya’nın yıkımı ile güneye göç eden Lelegler ile başlayan iskân sırasıyla Karyalılar, Pers İmparatorluğu, Büyük İskender İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu, Bizans ve Türk hâkimiyetiyle kesintisiz iskân bugünlere gelmiştir. 2400 yıllık süreç içerisinde bugün de hala izlerini ve kalıntılarını bulabildiğimiz birçok arkeolojik eser ve kültürel miras günümüze ulaşmıştır.
Tarihin babası Herodot, dünyanın ilk kadın amirali Artemisia I, dünya dillerine mozole adını veren ve dünyanın yedi harikasından biri Mausolein, dünyanın en büyük sualtı arkeoloji müzesi ve en eski gemi batığı sergisi gibi birçok değer Bodrum’un sadece kültürel hazinesi değil aynı zamanda turizm değeridir.
Bodrum merkezde bulunan 180 mt uzunluğundaki klasik dönemden kalan devasa büyüklükteki antik stadium toprak altındadır ve tam üzerinde sanayii sitesi bulunmaktadır. 2400 sene önce yapılmış olan Mars tapınağının üzerinde hurdacı bulunmakta ve dünyanın yedi harikasından biri Mausolein’nın kutsal alanı ve agoranın üzerinde otopark ve okul bulunmaktadır.
Vakfımız bu değerlere ilişkin güncel durumu değiştirmek adına öncelikle toplumsal bilinç oluşturmak ve bu değerlerler halkla buluşturmak için çaba sarf etmektedir.
Halka bu değerlerin aslında sadece bir kültürel değer olmayıp, sürdürülebilir turizm kalkınması için hayati değerde olduğunu ve halkın gelirlerinde artış ve turizmi kış aylarına da yayarak süreklilik sağlayacağı bilinci yaratmaya çalışmaktadır.