Alp Çağpar'ın

Sergi

Alp Çağpar'ın "Düşüş" İsimli Resim Sergisi Akademia'da

Sanatçı Alp Çağpar bu sezon için özel olarak hazırladığı “Düşüş” sergisiyle Akademia'da

Tarih: Friday, 6 September 2024 18:43

Bodrumda yaşayan sanatçı Alp Çağpar bu sezon için özel olarak hazırladığı “Düşüş” sergisiyle 20 Ağustos Salı günü saat 19:00’da Akademia Sergi Salonunda gerçekleştirilecek açılış kokteyli ile seyircisiyle bir araya gelecek. Konferanslar, söyleşiler, sergilerle Bodrum'un kültür merkezi olmayı amaçlayan Akademia Vakfı, Bodrumluların yakından tanıdığı ve sevdiği Alp Çağpar’ı ağırlamaya hazırlanıyor. Alp Çağpar DÜŞÜŞ adını verdiği resim sergisindeki eserlerinde insanın düşüşü algılayış şekline yakından bakmış. Kötü bir sonuç gibi algılanan düşüşün aslında insanı ne kadar yükseltebileceğine değindiği eserlerinden yola çıkarak; kendi düşüşlerinizde yol gösterebilmesi umuduyla resimleri kadar dizelerini de iletiyor Çağpar.

Düşmek 'belki' bir özürdür;
Arınmaya ihtiyaç duymak,
Yeniden başlayabilmek umudu,
Bir uyku hali, uyuşukluk;
Aydınlanmanın, uyanışın gereği,
Bir yolun sonu, başı,
Anladığın andır Düşmek.
Düşmek;
Vicdanla, haysiyetle,
Çözüm arayışıyla,
Gerçeği kabullenişle ilgilidir.
Anlatamadığında,
Dilin dönmediğinde,
Düzeltecek gücü bulamadığında,
İsyan ettiğinde,
Yorgun düştüğünde Düşmek ister insan.
Düşmek farklı bir düzen istemektir,
Acınası bir durum değildir.
Düşmek Hiçliğe erişmekse eğer,
Delilik zırhıysa,
Yol doğru yoldur.

Alp Çağpar /  @cagpart
1966 İstanbul doğumlu Alp Çağpar 1984 yılında girdiği Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik bölümüyle sanat hayatına başlamış oldu. Sanat hayatı boyunca pek çok kişisel ve karma sergi açan Çağpar, dünyanın ilk sualtı sergi organizasyonu olan UWAW’ın kurucularındandır. Denizi Pişirdik, Ceracarnassos, Recycling Sergi ve Video Art Projesi gibi pek çok başarılı projeye imza atan sanatçı son yıllarda seramik işlerinin yanı sıra guaj, çini mürekkebi yanı sıra şarap ve kahve gibi farklı malzemelerle yarattığı illüstrasyonlarıyla severleriyle buluşuyor.

Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı  / @academia_vakfi / www.academia.org.tr
Uluslararası bir bilim, eğitim, kültür kurumunun Türkiye’de gerçekleştirilmesi amacıyla Akdeniz ülkelerinden ve Türkiye’den bilim insanları, teknisyenler, politikacılar ve iş adamları tarafından 1994 yılında Bodrum'da kurulmuştur. Çok sayıda etkinlik gerçekleştirmiş ve dünyada ilk yerel Habitat Konferansı’nı yürütmüştür. 2001 yılında, Bodrum'da üniversite kurulabilmesi yolundaki yasal engellerin aşılamaması üzerine vizyonunda değişiklik yapmış ve Bodrum’da 12 ay turizm düşüncesi altında; arkeoloji, tarih, kültür ve sanat üzerine yoğunlaşarak projeler üretmeye başlamıştır. Vakıf, 2016 yılından itibaren yeni yönetimiyle birlikte, Türkiye'den ve dünyadan arkeolog ve tarihçileri davet ederek, Bodrum’da ‘Tarih Konferansları’ adı altında etkinlikler düzenlemektedir. Akademia’nın en önemli projelerinden biri olan ve 2020-2022 yıllarında gerçekleştirilen ‘Halikarnassos Surları Projesi’ kapsamında; Kültür ve Turizm Bakanlığı izni, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi denetimi ve Prof. Dr. Adnan Diler danışmanlığında çalışmalar yapılarak, 1,5 kilometrelik antik sur duvarları açığa çıkarılmış ve iki taraflı yürüyüş yollarıyla halkın ve turizmin kullanımına sunulmuştur.