Hakkında
Özay KARTAL
Yönetim Kurulu Başkanı
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu.
Churchill House School Of English İngilizce eğitimi.
1993 yılından bu yana Bodrum'da turizm, reklamcılık ve yayıncılık sektöründe firma sahibi.
Nazan ÇORTA
Başkan Yardımcısı
Cemil Moralılar
Genel Sekreter
Turizm işletmeciliği okuyan Moralılar 25 yıldır Bodrum ve Cos'ta turizm işletmeciliği yapmaktadır.
Oğuz HAMZA
Sayman
Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi İktisat Fakültesi mezunudur.
Fotoğraf sanatçısıdır.
Alp Çağpar
Üye
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Ana Sanat Dalı mezunudur. Sanat çalışmalarını 20 yıldır Bodrum’da sürdürmektedir.
Dilek ALTUN
Üye
Yıldız Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunudur. İş hayatına mimarlık ve aydınlatma armatürleri ticaretiyle devam etmektedir.
Doç. Dr. Harun ÖZDAŞ
Üye
9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü Deniz Bilimleri Anabilim Dalı öğretim üyesi.
Akademia Vakfı Hakkında
Akdeniz ülkelerinden ve Türkiye’den bilim adamları, teknisyenler, politikacılar ve iş adamları tarafından 1994 yılında kurulan Akademia Vakfı; tarih, kültür, bilim ve eğitim alanlarında birbirinden değerli projeler yürüterek sahip olunan değerlerin korunmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını amaçlamaktadır. Tamamladığı, yürüttüğü ve projelendirdiği çalışmalarla tarihi, kültürel değerlerin ortaya çıkarılıp geleceğe taşınmasını sağlar.
1994 yılından beri çok sayıda etkinlik gerçekleştiren ve bu arada dünyada ilk yerel Habitat Konferansı’nı yürüten vakıf, Uluslararası Turizm Sağlığı Sempozyumu, Bodrum Yarımadası Stratejik Gelişme Planı gibi kapsamlı ve uluslararası projeleri tamamlamıştır.
Temmuz 2016 itibarı ile göreve başlayan yeni yönetim kurulu ile Halikarnassos Sur Projesine başlayıp ilk etabını tamamlayarak, Bodrumluları atalarından dinledikleri Halikarnassos surlarıyla buluşturmuştur. Akademia Vakfı düzenlediği Uluslararası Mausoleum Çalıştayı sonucunda Prof. Kristian Jeppesen ve Prof. Johannes Exner tarafından hazırlanan Mozole projesinin, Kültür ve Turizm Bakanlık onayıyla proje yöneticisi pozisyonundadır. Dünyanın 7 harikasından biri olan Mausoleum’un görkemli yapısını yeniden yorumlanıp, inşa edilmesini kapsayan bu projesiyle Bodrum’u dünyanın örnek gösterdiği ve konuştuğu bir kültür turizm merkezi haline getirmeyi amaçlamaktadır.
Akademia Vakfı düzenli olarak tarih, felsefe ve arkeoloji alanlarında seminer ve sempozyumlar düzenleyerek nitelik ve nicelik bakımından değerli bilgi ve verilerin yaygınlaşıp herkes tarafından ulaşılabilir olmasını sağlamaktadır.
Vakıf, tahsisini ve restorasyonunu kendi yaptırdığı Eski Bodrum Adliye binasında faaliyet göstermektedir. Akademia bahçesinde her yıl onlarca profesör, öğrenci ve ilgili halk bir araya gelerek birbirinden değerli anlara imza atmaktadırlar.
Akademia Binası ve Bahçesi
Vakıf, tahsisini ve restorasyonunu kendi yaptırdığı Eski Bodrum Adliye binasında faaliyet göstermektedir.
Vakıf binasının özgün yapım tarihi 19.yy ortalarıdır.
Binayı inşa eden şahsın yaşayan üçüncü kuşak torunu, Triantafillou Michael tarafından 1850-1860 yılları arası yapıldığı beyanıyla belirtilmiştir. Mübadele sonrası yapı el değiştirerek uzun yıllar kamuya hizmet etmiştir. Öncesinde Bodrum Adliye Binası, sonrasında Bodrum Vergi Dairesi ve yangın geçirdiği sırada da Vergi Dairesi Arşiv Binası olarak kullanılmıştır. Edinilen bilgilerden 1988 yılında yangın geçirdiği, yangın neticesinde ciddi anlamda harap olduğu, ağır hasar almış dört duvardan ibaret kaldığı fotoğraflarla belgelendirilmiştir. Yapı 1994 yılında Akademia Vakfına tahsis edilmiştir. 1997 yılında onaylanmış proje ile restorasyonu yapılmış ve günümüzdeki mevcut haline getirilmiştir. O günden bu yana vakıf binası olarak halen hizmet vermeye devam etmektedir.
Bina girişinde, binayı inşa eden ailenin isminin baş harflerinden oluşan yer süslemesi günümüzde halen korunmaktadır. Bodrum tarihine tanıklık eden bu kıymetli binanın, hatıralarına saygıyla kullanmayı görev bilen Akademia Vakfı, bahçesini Bodrumlulara açarak kültürel ve tarihi zenginleşmeyi artırmayı amaçlamaktadır. Akademia bahçesinde her yıl onlarca profesör, öğrenci ve ilgili halk bir araya gelerek birbirinden değerli anlara imza atmaktadırlar.
Kültür ve Sanat Merkezi
Akademia Vakfı, bina ve bahçesinde her yıl yaz ve kış aylarında ayı ayrı programlanmış kültür ve sanat etkinlikleri düzenleyerek Bodrumlularla değerli çok sayıda akademisyenleri bir araya getirmektedir.
Öncelikli olarak Karia bölgesinde yer alan tüm tarihi alanların kazı başkanlarının bizzat gerçekleştirdiği seminerlerle Bodrumlu tarih severler bölgelerinde sürdürülen tarihi çalışmalar hakkında detaylı bilgiler edinmektedirler. Vakıf Karia bölgesi dışında ülkemizde merakla takip edilen ve ilgi duyulan tarihi ve arkeolojik çalışmalara dair pek çok konuşmacı akademisyen ağırlamaktadır.
Akademia Vakfının alanlarından olan Felsefeye ilişkin ülkemizin önde gelen Filozofları her yaz vakıf bahçesinde bir araya gelerek 7’den 70’e insanlığın anlama arzusu peşinde söyleşiler gerçekleştirmektedirler.
Akademia Vakfı, yaz aylarında bahçesinde yer alan sergi salonunda ulusal ve uluslararası pek çok sanatçının kişisel ve karma sergilerini açarak Bodrumlu sanatseverlerle buluşturmaktadır. Resim, heykel, gravür gibi pek çok farklı sanat dalında çalışmalar yapan pek çok sanatçıyı tüm yaz Bodrum’un merkezinde ücretsiz şekilde sanatseverlerle bir araya getiren vakıf kış aylarında gerçekleştirdiği sanatçı atölye çalışmalarıyla sanatın yaygınlaşmasına katkı sağlamaktadır.
Kış aylarında tarih, felsefe, arkeoloji, sanat alanlarında atölye çalışmaları düzenleyen Akademia Vakfı, Bodrum’un kültürel zenginliğini geliştirmesine katkı sağlamaktan gurur duymaktadır.
Tamamlanmış Projeler
- Halikarnassos Surları 1. Etabı - 3 KM
- Tarih Konferansları
- Felsefe Konferansları
- Uluslararası Bodrum Kale Çalıştayı
- Uluslararası Mausoleum Çalıştayı
- Bodrum Yarımadası Belediye Birliği Eylem Planı
- Akademia Vakfı - Colorado Üniversitesi Yaz Okulu
- BM Bodrum Habitat Konferansı
- Uluslararası Turizm Sağlığı Konferansı (WHO İşbirliği)
- Bodrum Gelişim Senaryolar Sempozyumu
- Uluslararası Katı Atık Yönetim Semineri
Planlanan Projeler
- Halikarnassos Surları 2-3-4-5 Etapları
- Mausoleum Projesi
- Herodot Müzesi
- Antik Dönem Kıyafet Defilesi
- Arkanessos Tapınağı Projesi